علائم سرطان لوزالمعده چیست
سرطان لوزالمعده یا پانکراس، چهارمین سرطان شایع در جهان می باشد. لوزالمعده یکی از اندام های داخلی بدن است که آنزیم هایی را برای کمک به هضم غذا و هورمون هایی (از قبیل انسولین) را برای کنترل میزان قند خون تولید می کند. سرطان پانکراس هنگامی رخ می دهد که یکی از سلول های لوزالمعده دچار آسیب دیدگی می شود و شروع به رشد و تکثیر غیر طبیعی و خارج از کنترل می نماید.در ادامه با علائم ، تشخیص و درمان لوزالمعده آشنا شوید.
سرطان لوزالمعده چیست
سرطان لوزالمعده یا پانکراس، چهارمین سرطان شایع در جهان می باشد. لوزالمعده یکی از اندام های داخلی بدن است که آنزیم هایی را برای کمک به هضم غذا و هورمون هایی (از قبیل انسولین) را برای کنترل میزان قند خون تولید می کند. سرطان پانکراس هنگامی رخ می دهد که یکی از سلول های لوزالمعده دچار آسیب دیدگی می شود و شروع به رشد و تکثیر غیر طبیعی و خارج از کنترل می نماید. مایعات یا آنزیم های هضم کننده غذا توسط سلول های لوزالمعده برون ریز (Exocrine) و هورمون ها توسط سلول های لوزالمعده درون ریز (Endocrine) ساخته می شوند.
در حدود ۹۰% از موارد سرطان لوزالمعده از سلول های پانکراس برون ریز شروع می شوند. گاهی اوقات تومورهای سرطانی لوزالمعده در جریان آزمایش های عکسبرداری که برای بررسی علائم مربوط به یک بیماری دیگر انجام می گیرد، شناسایی می شوند. در بعضی از موارد هم ممکن است تومورهای سرطانی در زمان آزمایش های غربالگری در خانواده هایی که سابقه بروز سرطان پانکراس در آنها وجود دارد، شناسایی شود.
علائم سرطان لوزالمعده
سرطان لوزالمعده به نام بیماری خاموش خوانده می شود، زیرا علائم آن در مراحل اولیه بیماری مشخص نمی شود. اما زمانی که سرطان پخش شد، در بالای شکم و پشت، درد دیده می شود.بعد از غذا خوردن و دراز کشیدن، درد بدتر می شود.
علائم سرطان لوزالمعده یا پانکراس عبارتند از:
ادرار تیره و مدفوع روشن، لخته خونی، سوء هاضمه، اسهال، تهوع، کاهش اشتها. سرطان لوزالمعده همانطور که در حال رشد و گسترش است، روی کل بدن تاثیر می گذارد.
این حالت باعث ایجاد علائمی دیگری مانند موارد زیر هم می شود:
- کاهش وزن
- کسالت، ضعف و افسردگی
- از دست دادن اشتها
- افزایش قند خون
برخی از افراد مبتلا به دیابت، به علت اختلال ناشی از دیابت که باعث ناتوانی پانکراس در تولید انسولین می شود، به سرطان لوزالمعده دچار می شوند. (با این حال اکثریت قریب به اتفاق افرادی که بیماری دیابتِ آنها تازه تشخیص داده می شود، در همان لحظه به سرطان پانکراس مبتلا نیستند.)
یرقان / زردی :باعث زرد شدن رنگ پوست و چشم می شود. مدفوع رنگ قهوه ای طبیعی خود را ندارد و در عوض به رنگ خاکستری در می آید. زردی در نتیجۀ انسداد جریان صفرا از کیسۀ صفرا به روده - جایی که صفرا به هضم غذا کمک می کند - ایجاد می شود. انسداد در نتیجۀ سرطان ایجاد می شود.
تشخیص سرطان لوزالمعده
پزشک برای تشخیص سرطان پانکراس، آزمایشات تصویربرداری مشخص مثل سی اسکن شکم را توصیه می کند. در روش تشخیصی آندوسکوپی دقت تشخیص سرطان سرطان لوزالمعده در حدود 85تا 90 درصد است. در صورت نیاز، از روش کلانژیوپانکراتوگرافی استفاده می شود.
در این روش با قرار دادن لوله آندوسکوپ در دهان و حرکت آن از دهان به پانکراس، تزریق رنگ و گرفتن تصاویر با اشعه ایکس، تصاویر کامل و دقیقی بدست می آید. همچنین یک نمونه بافت برای بیوپسی (نمونه برداری) از طریق لوله آندوسکوپ قابل استخراج است.
در صورتی که نمونه برداری سرطان لوزالمعده را تأیید کرد، آزمایشات بیشتری برای تعیین مرحله پیشرفت بیماری صورت می گیرد. یکی از این آزمایش ها لاپاراسکوپی است. در این روش، لوله کوچکی به همراه یک دوربین فیلم برداری کوچک و یک منبع نور وارد حفره شکمی می شود، با این کار، تومور قابل مشاهده است.
گاهی اوقات، به جراحی تشخیصی نیاز است. جراح با این روش می تواند تومور را مستقیماً مورد بررسی قرار دهد و تشخیص دهد که آیا گره های لنفاوی مجاور سرطانی هستند و نمونه های بافت را برای بررسی زیر میکروسکوپ (خوش خیم و یا بدخیم بودن تومور) جدا می کند.
درمان سرطان لوزالمعده
برای درمان سرطان لوزالمعده روش هایی همچون جراحی ، پرتودرمانی ، شیمی درمانی می باشد که به شرح زیر می باشد.
جراحی
اگر سرطان پخش نشده باشد، با عمل جراحی می توان سرطان را درمان کرد. اما سرطان پانکراس وقتی تشخیص داده می شود که سلول های بدخیم پخش شده اند. اگر تومور بیش از اندازه بزرگ باشد، می توان با عمل جراحی آن را بیرون آورد.
پرتودرمانی
بعد از جراحی، پرتودرمانی نیز کمک به از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده می کند. پرتودرمانی به تسکین درد و مشکلات گوارشی ناشی از توده بزرگ سرطانی کمک می کند.
شیمی درمانی
هنگامیکه تومور از لوزالمعده خارج شود، شیمی درمانی استفاده می شود. شیمی درمانی، یک درمان خوب برای سرطان هایی است که پخش شده اند.
شیمی درمانی و پرتودرمانی
هنگامی که تومور به طور کامل از بین نرفته باشد و هنوز از لوزالمعده خارج نشده باشد، از پرتودرمانی و شیمی درمانی با هم استفاده می کنند.
ایمونوتراپی (درمان بیولوژیکی)
تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با بیماری ها.
تسکین دهنده درمان
این تسکین دهنده ها برای کاهش علائم و کنترل درد استفاده می شوند. هدف از این تسکین دهنده ها، بهبود کیفیت زندگی و بهبود روحیه می باشد. استفاده از آنها همراه با سایر درمان های سرطان مفید است