شفا مگ

چگونه کبودی روی پوست را درمان کنیم

آیا تا به حال برای تان اتفاق افتاده كه یكدفعه از روی دوچرخه به روی زمین پرت شوید و یا به دیوار برخورد كنید و قسمتی از بدن تان كبود شود؟ آیا می دانید وقتی بدن شما ضربه می خورد و كبود می شود چه كاری باید انجام دهید و اصلاً چرا بدن كبود می شود؟ برای پاسخ سوالات، متن زیرا را بخوانید.

سم زدایی کبد
  1. علت های ایجاد كبودی
  2. مراحل بهبودی كبودی
  3. در صورت از بین نرفتن كبودی چه باید كرد؟
  4. علل نادر كبودی
  5. درمان كبودی
  6. رابطه تغذیه و درمان كبودی

علت های ایجاد كبودی

كبودی كه در پزشكی آن را كوفتگی می نامند، به دلیل آسیب دیدن عروق خونی كوچك زیر پوست در اثر ضربه دیدن ایجاد می شود كه در اثر آن  خون از رگ های خونی به بافت های مجاور نشت كرده و موجب كبود شدن بدن می شود. اكثر كبودی ها به رنگ ارغوانی در می آیند. بدن بعضی افراد هم زودتر كبود می شود آیا می دانید چرا؟

ممكن است یك آسیب مشخص در دو فرد مختلف، كبودی های متفاوت ایجاد كند. این مقدار كبودی حتی با توجه به سن نیز متفاوت خواهد بود؛ مثلا گاهی یك آسیب جدی روی بدن یك نوجوان و یا جوان فقط ممكن است یك كبودی كوچك ایجاد كند؛ در حالی كه یك آسیب كوچك روی بدن یك سالمند منجر به كبودی وحشتناك و بزرگی شود.

رگ های خونی با افزایش سن، حساس تر و شكننده تر می شوند و حتی گاهی ممكن است بدون آسیب دیدگی، بدن یك سالمند كبود شود! میزان كبودی بدن حتی تحت تأثیر داروها نیز قرار دارد؛ مثل داروهایی كه سبب لخته شدن خون و یا داروهایی كه موجب خونریزی بیشتر رگ ها می شوند. (ایبوپروفن، ناپروكسن، وارفارین و آسپرین)؛ به خصوص اگر دارو در دز بالایی استفاده شود. داروهای كورتیزون مثل پردنیزون، با افزایش شكنندگی عروق خونی، كبودی را افزایش می دهند. بیمارانی كه مشكلات ارثی دارند، بدن شان نسبت به سایرین زودتر كبود می شود. حتی ممكن است خونریزی رگ های آنها بسیار جدی باشد و جان آنها را تهدید كند.

مراحل بهبودی كبودی

رنگ كبودی با گذشت زمان تغییر می كند و با نگاه كردن به كبودی می توان حدس زد كه چه موقع به وجود آمده است. وقتی كبودی تازه باشد، رنگ آن قرمز و نشانه وجود خون زیر پوست است. بعد از گذشت یكی دو روز، رنگ قرمز كبودی به آبی یا بنفش متمایل می شود. تقریباً بعد از شش روز به رنگ سبز و بعد از هشت الی نه روز به رنگ زرد یا زرد قهوه ای در می آید و به طور كلی پس از 2 الی 3 هفته، كبودی كاملاً برطرف و رنگ پوست عادی می شود.

در صورت از بین نرفتن كبودی چه باید كرد؟

گاهی اوقات به جای اینكه با گذشت زمان كبودی بهبود یابد، اندازه آن بزرگ تر و اوضاع وخیم تر می شود و حتی ممكن است درد نیز داشته باشد. دو دلیل برای این موضوع وجود دارد: اول اینكه مقدار زیادی خون در زیر پوست یا عضله جمع شده است كه بدن به جای از بین بردن و كاهش این خون، دیواره ای دور آن تشكیل می دهد و چیزی شبیه یك استخر كوچك از خون به وجود می آید كه هماتوم نامیده می شود.

در این مواقع حتماً لازم است به پزشك مراجعه كنید و تحت مراقبت پزشكی قرار بگیرید. دلیل دوم كه خیلی به ندرت پیش می آید، زمانی است كه كلسیم (ماده اصلی تشكیل دهنده استخوان) در بدن رسوب می كند و باعث سفت و متراكم شدن كبودی می شود كه آن را «myositis» می نامند. این موضوع را می توان با اشعه ایكس تشخیص داد و لازم است برای آن حتماً به پزشك مراجعه شود.

علل نادر كبودی

تجمع 1 الی 3 میلی متر از خون در زیر پوست كه بیشتر روی پاها ظاهر می شوند، می تواند به دلایل مختلفی از جمله عفونت دریچه های قلب، عملكرد غیرطبیعی قلب و لخته شدن پلاكت ها باشد كه اغلب به صورت نقاط كوچك قرمز رنگی روی پوست ایجاد می شوند. كبودی اطراف ناف ناشی ازخونریزی داخل شكم است و كبودی پشت گوش می تواند ناشی از شكستگی جمجمه باشد.

درمان كبودی

اقدامات اولیه ای وجود دارند كه بعد از آسیب دیدگی، با رعایت آنها می توان از ایجاد كبودی جلوگیری كرد و یا آن را به حداقل رساند. كمپرس سرد: یخ را داخل كیسه پلاستیكی و بعد درون یك حوله یا پارچه تمیز قرار دهید و روی محل آسیب دیده بگذارید. گذاشتن یخ به طور مستقیم روی پوست می تواند اوضاع را بدتر كند و یا موجب سرمازدگی شود. بسته های یخ تجاری نیز در فروشگاه ها وجود دارند. سرما، جریان خون در محل آسیب دیده را كاهش می دهد در نتیجه كبودی كمتری ایجاد می شود.

سرما همچنین، التهاب را كاهش می دهد، اگر برای تان امكان دارد، قسمت آسیب دیده را بالاتر از سطح قلب قرار دهید تا خون كمتری به آن منطقه برسد. مثلاً اگر پاهای تان آسیب دیده است، دراز بكشید و آنها را در یك جای بلند قرار دهید. برای كاهش كبودی و درمان آن، از مصرف داروهایی كه به آن اشاره شد، خودداری كنید. البته توجه داشته باشید كه نباید مصرف آنها را خودسرانه و بدون تجویز پزشك قطع كرد. در نهایت با دست، منطقه آسیب دیده را فشار دهید. این عمل مانع از خونریزی زیاد می شود.

رابطه تغذیه و درمان كبودی

ممكن است باور نكنید، ولی با تغییر در رژیم غذایی می توان كمبودی های بدن را سریع تر و آسان تر درمان كرد حتی در مقایسه با استفاده از انواع كرم ها، بعضی مواد غذایی اثر بیشتری دارند.

یونجه

آب و جوانه یونجه به درمان سریع كبودی كمك می كند. یونجه حاوی مقادیر بالایی مواد معدنی و ویتامین K است كه در لخته شدن خون و بهبود كبودی مؤثر است. می توانید از جوانه آن در تهیه سالاد، سوپ و یا ساندویچ استفاده كنید. همچنین حاوی مقادیر فراوانی آنتی اكسیدان، اسیدفولیك و منیزیم و روی می باشد. تركیب آب یونجه با آب هویج به مقدار مساوی، طعم قوی یونجه را كاهش می دهد.

پرتقال

پرتقال و سایر میوه ها و سبزیجات سرشار از ویتامین C نیز كبودی را درمان می كنند. كمبود این ویتامین نیز می تواند دیواره رگ های خونی را نازك و ضعیف كند؛ به طوری كه حتی با كوچك ترین فشار، بدن فرد كبود شود. آووكادو، گوجه فرنگی، سیب زمینی، خیار، كلم پیچ، بروكسل و خرمالو نیز كبودی را بهبود می بخشند.

 

سلب مسئولیت مطالب و مقالات مجله شفا جنبه اطلاع رسانی و آموزش دارد. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شود و نباید مطالب را جایگزین مراجعه به پزشک کرد و برای استفاده از آنها لازم است با پزشک مربوطه مشورت کنید.