نحوه محاسبه روزهای قاعدگی
هر سیکل قاعدگی به طور میانگین 28 روز درازا دارد،یک چرخه قاعدگی طبیعی بین 21 تا 35 روز می باشد و اما نحوه محاسبه روزهای قاعدگی به چه شکل انجام می شود.
قاعدگی در زنان غیرباردار، از دوران بلوغ تا رسیدن به سنین یائسگی بروز می کند.مدت خونریزی قاعدگی برای چندروز، معمولاً ۳-۵ روز طول می کشد، اما بین۳-۱۰ روز نیز می تواند متغیر باشد. هر سیکل قاعدگی به طور متوسط ۲۸ روز طول میکشد، یک سیکل قاعدگی طبیعی بین ۲۱ تا ۳۵ روز متغیر است. حجم متوسط خونریزی در هر سیکل ماهانه قاعدگی ۳۵ میلی لیتر است.در ادامه با نحوه محاسبه سیکل قاعدگی یا چرخه قاعدگی آشنا شوید.
قاعدگی یا عادت ماهانه، که به آن پریود یا دَشتان نیز می گویند، به جاری شدن خون از پوشش داخلی رحم گفته می شود؛ که به طور منظم در جنس ماده گونه های خاصی از پستانداران از اوایل سنین جوانی، در دوران بلوغ تا دوران یائسگی رخ می دهد.به طور معمول عادت ماهانه در زنان باردار و شیرده اتفاق نمی افتد و بروز قاعدگی در این دوران های خاص از زندگی زنان متوقف می شود.
قاعدگی در زنان غیرباردار، از دوران بلوغ تا رسیدن به سنین یائسگی بروز می کند.مدت خونریزی قاعدگی برای چندروز، معمولاً ۳-۵ روز طول می کشد، اما بین۳-۱۰ روز نیز می تواند متغیر باشد. هر سیکل قاعدگی به طور متوسط ۲۸ روز طول میکشد، یک سیکل قاعدگی طبیعی بین ۲۱ تا ۳۵ روز متغیر است. حجم متوسط خونریزی در هر سیکل ماهانه قاعدگی ۳۵ میلی لیتر است.
نحوه محاسبه چرخه قاعدگی
هر چرخهٔ قاعدگی به طور میانگین ۲۸ روز درازا دارد، یک چرخهٔ قاعدگی طبیعی بین ۲۱ تا ۳۵ روز دیگرسان است. حجم میانگین خونریزی در هر چرخهٔ ماهانهٔ قاعدگی ۳۵ میلی لیتر است. در فارسی به دوران خونریزی ماهانه دَشتان گفته می شود و اخیراً فرهنگستان از این واژه برای برساختن واژگان دُش دَشتانی(دیس منوره) و بی دَشتانی(آمنوره) بهره برده است.چرخهٔ دشتان برای حفظ باروری در زنان و تحت کنترل سیستم اندوکرین ایجاد می شود.
این چرخه به سه گام (فاز) بخشبندی می شود:
- گام فولیکولر
- گاماوولاسیون یا تخمکگذاری
- گام لوتِئال
اگرچه برخی منابع بخشبندی دیگری دارند:
- گام قاعدگی یا خونریزی
- گام تکثیری یا پرولیفراتیو
- گام ترشحی
هر سیکل قاعدگی از نخستین روز آغاز خونریزی قاعدگی شروع می شود. روش های هورمونی جلوگیری از بارداری با تغییر در اندازهٔ هورمون های بدن از بارداری پیشگیری می کنند.به این فاز قاعدگی، پریود، منس نیز می گویند. بروز خونریزی قاعدگی نشانه حامله نبودن یک زن است. اگرچه این علامت خیلی قابل اعتماد نیست، از آنجایی که بعضی از علل، منجر به خونریزی در دوران بارداری می شوند.
عادت ماهانه زنان تقریباً هر ۲۸ روز یکبار رخ می دهد. البته خصوصیات قاعدگی از جمله طول دوره ماهانه، مقدار خونریزی و شدت آن از زنی تا زن دیگر متفاوت است و در افراد مختلف خونریزی ماهانه خفیف یا شدید، دردناک یا بدون درد، طولانی یا کوتاه تر است. به طور میانگین در بیشتر زنان خونریزی ماهانه ۵ تا ۷ روز طول می کشد و در کل ۶۰ تا ۲۵۰ میلی لیتر (معادل ۴ قاشق غذاخوری تا حدود یک فنجان) خون در این مدت از دست می رود.در این دوران آمیزش جنسی توصیه نمی شود.بعد از دوران بارداری سیکل تخمک گذاری یا قاعدگی برای مدتی به هم می ریزد.
فاز فولیکولر
فاز دوم، فاز فولیکولر یا فاز تکثیری نامیده می شود. ازآنجایی که یک هورمون باعث افزایش ضخامت و رشد دیواره رحم می شودبه این فاز، فاز تکثیری می گویند.با افزایش هورمون اف اس اچ (به انگلیسی: FSH) طی روزهای اول سیکل، تعداد کمی از فولیکول های تخمدانی تحریک می شوند.این فولیکول ها در همان بدو تولد به صورت خاموش، وجود دارند.
در هر سیکل قاعدگی، این فولیکولها برای غالب شدن، با هم رقابت می کنند، تحت تاثیر چندین هورمون، رشد همه این فولیکول ها بجز یکی از آنها متوقف می شود در حالی که فولیکول غالب شروع به رشد و بالغ شدن می کند این فولیکول، فولیکول گراف نام دارد.زمانی که فولیکول ها بالغ می شوند مقدار زیادی استرادیول،نوعی استروژن، ترشح می کنند. استروژن ها شروع به تشکیل یک لایه جدید در اندومتر رحم می کنند. استروژن نیز باعث تحریک کریپت ها در سرویکس رحم می شوند تا موکوس بارور سرویکس را تولید کنند.
دردهای شکمی قاعدگی
بسیاری از زنان کرامپ های شکمی دردناک را طی دوران قاعدگی تجربه می کنند. عضلات رحم و عضلات شکمی اطراف رحم برای بیرون راندن مایع قاعدگی منقبض می شوداعتقاد بر این است که انقباضات عضلانی رحم با افزایش رها شدن اسید های چرب موسوم به پروستاگلاندین از بافت پوششی رحم تولید می شود این کرامپ دیسمنوره اولیه یا دردهای قاعدگی نامیده می شود دیسمنوره ی اولیه معمولاطی یک تا دو سال اول زندگی رخ می دهدو ممکن است تا دوران یائسگی ادامه یابداما در بسیاری از زنان بتدریج علایم قاعدگی دردناک بعداز اواسط ۲۰ سالگی فروکش نماید.
گاهی علایم دیسمنوره در زنان ناتوان کننده است و علت این که چرا در بعضی این علایم وجود دارد و در بعضی وجود ندارد نا مشخص است نشانه های شدید شامل درد انتشار یابنده به هیپ ،پشت و ران , تهوع و اسهال یا یبوست مکرر است.درمان بر روی افزایش پروستاگلندین با تجویزداروهای ضد پروستاگلندین ها ویا ضد بارداری متمرکز است داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی شامل ایبوپروفن وناپروکسن ممکن است علایم را سرکوب کند.
تجربیات روانی
بعضی از زنان اختلالات روانی را طی قاعدگی تجربه می کنند این اختلالات از تحریک پذیری تا خستگی یا گریه کردن متغیر است. نام این تغییرات روحی-روانی، سندرم پیش از قاعدگی (پی.ام.اس) است و شیوع آن از ۳-۳۰٪ گزارش شده است. علائم تشدید شده پیش از قاعدگی ممکن است ناشی از اختلال ملال پیش از قاعدگی باشد که نیاز به درمان دارد. این اختلالات عبارتند از اضطراب یا افسردگی. به ندرت، در کسانی که استعداد ژنتیکی اپیزودهای روان-آشوبی دارند، قاعدگی ممکن است منجر به آغاز روان-آشوبی قاعدگی شود.
خونریزی غیرطبیعی رحم
یک دوره قاعدگی طبیعی در یک خانم در سن باروری شامل حدود ۲۸ روز است که در ۷-۳ روز آن خونریزی مختصری به اندازه ۸۰-۲۰ میلی لیتر رخ می دهد. خونریزی غیرطبیعی رحم وقتی است که الگوی فوق از نظر مدت یا مقدار خونریزی تغییر کند.انواع خونریزی غیرطبیعی رحم بسیار متنوع اند مانند:
- پلی منوره که دوره قاعدگی کمتر از بیست و یک روز است.
- اولیگومنوره که دوره قاعدگی بیشتر از سی و پنج روز است.
- هایپرمنوره که میزان خونریزی بیش از هفت روز است.
- متروراژی که خونریزی نامنظم است.
- منوراژی که حجم خونریزی بیش از هشتاد میلی لیتر است.
علل این مشکلات نیز متنوع است از جمله عفونت، آی یودی، استرس، کیست تخمدان، سوءتغذیه، بدخیمی، اختلالات هورمونی، مصرف دارو و حاملگی.