اسید فولیک
اسید فولیک یا فولیک اسید (Folic Acid) نوعی ویتامین B9 و همچنین یک ویتامین محلول در آب است و از خانواده ویتامین های B می باشد.فولات شکل طبیعی این ویتامین در مواد غذایی است.در ادامه با موارد مصرف، مواد غذایی حاوی اسید فولیک ، میزان مصرف و علائم کمبود اسید فولیک آشنا شوید.
اسید فولیک چیست
فولیک اسید یا اسید فولیک یک ویتامین محلول در آب است که از خانواده ویتامین های B می باشد. فولات به طور طبیعی در مواد غذایی وجود دارد و فولیک اسید شکل مصنوعی این ویتامین است.فولات در اثر حرارت دیدن، جوشیده شدن و ماندن در دمای اتاق از بین می رود.
غذاهایی که به طور طبیعی دارای فولات زیادی هستند شامل سبزیجات برگ (مانند اسفناج ، کلم بروکلی و کاهو) ، بامیه ، مارچوبه ، میوه ها (مانند موز ، خربزه و لیمو) لوبیا ، مخمر ، قارچ ، گوشت (مانند جگر گوشت گاو و کلیه) است. ) ، آب پرتقال و آب گوجه فرنگی.اسید فولیک برای پیشگیری و درمان کم کم خونی مورد استفاده قرار می گیرد.اسیدفولیک اغلب در ترکیب با سایر ویتامین های گروه B استفاده می شود
اسید فولیک برای سلامت سیستم عصبی ، خون و سلول های بنیادین حیاتی است. اسید فولیک، بدن را در مقابل نارسایی های قلبی، بیماری های مادرزادی، سرطان و نرمی استخوان حفظ می کند و برای رشد سلول ها و متابولیسم بدن ضروری است.
اسید فولیک تولید پروتئین در بدن و ساختن اسیدهای نوکلئیک است. اسید های نوکلئیک که وظیفه انتقال صفات موروثی را دارند، در هسته سلول مستقر هستند. اسید فولیک قابلیت جا به جایی واحدهای تک کربنه در همانند سازی ژن ها را دارد به همین دلیل در بخش هایی از بدن که تکثیر سلولی سریع دارند مثل سلول های دستگاه گوارش و ادراری، گلبول های سفید و قرمز اسید فولیک بیشتری نیاز است.
موارد مصرف اسید فولیک
کمبود اسید فولیک باعث کم خونی در افراد می شود و در صورت طولانی شدن کمبود اسید فولیک باعث اسهال، کم خونی و افسردگی و همچنین در کودکان باعث کاهش رشد می شود.
زنان باردار و زنانی که می خواهند باردار شوند، زنانی که خانواده شان سابقه بیماری اسپانیا بیفیدا دارند، زنانی که خودشان اسپانیا بیفیدا دارند و می خواهند باردار شوند، افرادی که داروهایی برای درمان بیماری هایی از جمله دیابت نوع 2، بیماری التهابی روده، لوپوس، آسم، پسوریاز یا روماتوئید مصرف می کنند همچنین افرادی که به کم خونی، سلیاک، بیماری کبدی مبتلا هستند از مصرف اسید فولیک سود می برند.
نقص ستون فقرات و مغز : اسید فولیک در دوران بارداری خطر نقص هنگام تولد لوله عصبی را کاهش می دهد.توصیه می شود که زنان باردار از یک ماه قبل از بارداری و در دوران بارداری از 600 -800 میکروگرم میلیگرم اسید فولیک در روز از رژیم غذایی خود یا مکمل های خود می بایست دریافت کنند.
افسردگی: تحقیقات نشان می دهد که مصرف اسید فولیک به همراه داروهای ضد افسردگی باعث بهبود علائم در افراد مبتلا به افسردگی می شود.
فشار خون بالا : مصرف فولیک اسید روزانه به مدت 6 هفته باعث کاهش فشار خون در افراد با فشار خون بالا می شود.
سرطان دهانه رحم: افزایش اسید فولیک و فولات از منابع غذایی و مکمل های غذایی ، همراه با تیامین ، ریبوفلاوین و ویتامین B12 ، می تواند به جلوگیری از سرطان دهانه رحم کمک کند.
مشکلات قلبی در تولد نوزاد: زنانی که اسید فولیک یا ویتامینهای قبل از تولد حاوی اسید فولیک مصرف می کنند ،احتمال بیشتری برای تولد نوزاد بدون مشکل قلبی خواهند داشت.
سرطان مری: تحقیقات نشان می دهد که مصرف بیشتر فولات در رژیم غذایی خطر ابتلا به سرطان مری را کاهش می دهد.
ناباروری مردانه: برخی تحقیقات حاکی از آن است که مصرف روزانه اسید فولیک به علاوه سولفات روی می تواند باعث افزایش تعداد اسپرم در مردان شود.
شکاف لب و شکاف کام: برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف اسید فولیک در دوران بارداری ، خطر شکاف لب را کاهش می دهد.
مواد غذایی حاوی اسید فولیک
همیشه بهتر است به جای مکمل ها ، مواد مغذی را از منابع غذایی طبیعی دریافت کنید. این گزینه های غذایی را جستجو کنید و آنها را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
سبزیجات سبز تیره منابع خوبی برای اسید فولیک هستند. مراقب باشید که آنها را بیش از حد نکشید ، زیرا مقدار اسید فولیک هنگام قرار گرفتن در معرض گرما می تواند به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
غذاهای زیر سرشار از اسید فولیک هستند:
- مارچوبه
- مخمر نان
- کلم بروکلی ، کلم و گل کلم
- جوانه بروکسل
- زرده تخم مرغ
- عدس
- کاهو
- بسیاری از میوه ها ، به ویژه پاپایا و کیوی
- شیر
- پرتقال
- زردک
- نخود فرنگی
- اسفناج
- دانه های آفتابگردان
منع مصرف اسید فولیک
بیمارانی که آنمی پرنیشوز تشخیص داده نشده، آنمی پرنیشوز و سایر آنمی های مگالوبلاستیک ثانویه به کمبود ویتامین B12 دارند نباید اسید فولیک مصرف کنند زیرا علائم بیماری را می پوشاند.
میزان مصرف اسید فولیک
میزان مصرف روزانه اسید فولیک به صورت خوراکی و مکمل
- 0 تا 6 ماه : 65 میکروگرم
- 7 تا 12 ماه : 80 میکروگرم
- 1 تا 3 سال : 150 میکروگرم
- 4 تا 8 سال : 200 میکروگرم
- 9 تا 13 سال : 300 میکروگرم
- 14 سال به بالا : 400 میکروگرم
- زنان باردار : 600 میکروگرم
- زنان شیرده : 500 میکروگرم
علائم کمبود اسید فولیک
گذشته از کم خونی و ناهنجاری های مادرزادی ، کمبود اسید فولیک می تواند منجر به سایر مشکلات سلامتی ، از جمله موارد زیر شود:
- معرض خطر بالاتر ابتلا به بالینی افسردگی
- مشکلات احتمالی در مورد حافظه و عملکرد مغز
- معرض خطر بالاتری از به طور بالقوه در حال توسعه بیماری های آلرژیک
- احتمال بلند مدت در معرض خطر تراکم استخوان پایین تر است
علائم و نشانه های بیماری کمبود اسید فولیک عبارتند از:
- خستگی
- احساس ضعف
- زخم های اطراف دهان
- حافظه و مشکلات شناختی
- روحیه تحریک پذیر
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
به مبتلایان به کم خونی کمبود اسید فولیک ، قرصهای اسیدفولیک برای استفاده روزانه داده می شود . پس از بازگشت سطح فولات به حالت عادی ، بدن می تواند سلول های خونی کافی تولید کند تا عملکرد طبیعی داشته باشد.