بتاکاروتن و فواید مصرف آن
بتاکاروتن از گروه رنگدانه های کاروتنوئید است که به عنوان یک آنتی اکسیدان به ویتامین A تبدیل می شود.بتاکاروتن را می توان از میوه ها و سبزیجات دریافت کرد.بتاکاروتن نقش مهمی در مبارزه با رادیکال های آزاد دارد. البته مصرف زیاد این آنتی اکسیدان می تواند پوست را زرد یا نارنجی کند.همچنین افراد سیگاری نباید مکمل های بتاکاروتن مصرف کنند.در ادامه با میوه ها و سبزیجات حاوی بتاکاروتن و فواید مصرف آن را می خوانید.
بتاکاروتن چیست؟
بتاکاروتن از جمله آنتی اکسیدان هایی که نقش بسیار مهمی در سلامتی دارد.آنتی اکسیدانی که به ویتامین A تبدیل می شود و از گروه رنگدانه های قرمز، نارنجی و زرد به نام کاروتنوئید است.این آنتی اکسیدان را می توان از میوه ها و سبزیجات دریافت کرد.سبزی های سبز تیره ، زرد تیره و نارنجی سرشار از بتاکاروتن می باشد.هرچقدر رنگ سبز،زرد یا نارنجی میوه ها و سبزی ها تیره تر باشد بتاکاروتن بیشتری در خود دارد.
فواید مصرف بتاکاروتن
بتاکاروتن به عنوان یک آنتی اکسیدان نقش زیادی در مبارزه با رادیکال های آزاد دارند.از فواید بتاکاروتن را می توان به کاهش علائم آسم ورزشی ، پیشگیری از ابتلا به AMD و برخی از سرطانها، بیماری های قلبی، آب مروارید، بیماری الزایمر ، افسردگی ، سردرد ، ریفلاکس معده ، فشار خون بالا ، ناباروری ، بیماری پارکینسون و اختلالات پوستی اشاره کرد.مصرف بتاکاروتن میتواند فواید زیر را به همراه داشته باشد:
ارتقاع سلامت پوست:مصرف بتاکاروتن میتواند باعث کاهش حساسیت در برابر آفتاب برای مبتلایان به حساسیت های پوستی میشود.
کمک به سلامت ریه:احتمال ابتلا به سرطان ریه را برای افراد سیگاری افزایش دهد. بر طبق مطالعاتی که انجام شده حاکی از ان است که خوردن میوه و سبزیجات سرشار از بتاکاروتن داری اثر محافظتی در برابر سرطان ریه است.
کاهش دژنراسیون ماکولا:دژنراسیون ماکولا وابسته به سن نوعی بیماری است که بر بینایی تاثیر میگذارد. به گفته محققان مصرف زیاد بتاکاروتن به همراه ویتامین C ، ویتامین E ، روی و مس ممکن است خطر ابتلا به AMD پیشرفته را تا 25 درصد کاهش دهد.
جلوگیری از سرطان:بر اساس موسسه ملی سرطان ، انتی اکسیدان هایی مانند بتاکاروتن میتواند آسیب رایدکال آزاد را کاهش داده یا از آن جلوگیری کنند.
آرتروز:بتاکاروتن میتواند از بدتر شدن آرتروز جلوگیری میکند.
سرطان تخمدان:خوردن رژیم غذایی سرشار از بتاکاروتن خطر ابتلا به سرطان تخمدان را در خانمها بعد از یائسگی کاهش میدهد.
جلوگیری از عوارض بعد از زایمان:به نظر می رسد مصرف بتاکاروتن خطر مرگ ناشی از حاملگی ، کوری شب ناشی از بارداری و اسهال و تب پس از زایمان را در خانمها کاهش میدهد.
آفتاب سوختگی:مصرف بتاکاروتن باعث کاهش آفتاب سوختگی در افراد حساس به نور خورشید میشود.
منابع غذایی حاوی بتاکاروتن
بتاکاروتن عمدتا در میوه ها و سبزیجات با رنگ قرمز ، نارنجی یا زرد یافت میشود.مواد غذایی که بالاترین بتاکاروتن را دارند شامل موارد زیر هستند:
- هویج
- سیب زمینی های شیرین
- سبزیجات برگ تیره مانند کلم و اسفناج
- کاهو
- گوجه فرنگی
- طالبی
- فلفل دلمه قرمز و زرد
- زردآلو
- نخود فرنگی
- کلم بروکلی
- فلفل قرمز
- جعفری
- اسفناج
- نخودفرنگی
مقدار مصرف بتاکاروتن
استفاده از 6-15 میلی گرم بتاکاروتن در روز بی خطر است. برای کودکان 3-4 میلی گرم بتاکاروتن روزانه قابل قبول است.مقدار کافی بتاکاروتن را میتوانید از طریق مواد غذایی دریافت کنید. بدون اینکه بخواهید از مکمل ها استفاده کنید.
افراد در معرض خطر
برخی از افراد بیشتر در معرض خطر کمبود بتاکاروتن قرار دارند. برای مثال پایین بودن سطح بتاکاروتن خون در افراد سیگاری و کسانی که داروهای کاهش دهنده فشار خون و یا قرص های ضد بارداری مصرف می کنند، گزارش شده است.
عوارض مصرف بتا کاروتن
از عوارض مصرف زیاد بتاکاروتن زرد یا نارنجی شدن پوست می باشد.البته این مورد موقتی و بی خطر است. همچنین افرادی که سیگار می کشند نباید مکمل های بتاکاروتن را مصرف کنند.مصرف الکل بیش از حد همراه با مکمل های بتا کاروتین ممکن است خطر ابتلا به بیماری های کبدی و سرطان را افزایش دهد. مکمل های بتاکاروتین ممکن است با داروهای کلسترول و برخی داروهای دیگر واکنش نشان دهند.