آیا مصرف نمک باعث چاقی می شود
همه می دانیم که غذاهای شور باعث تشنگی می شوند. اما آیا باعث پرخوری هم می شوند؟ محققان شروع به کشف نقش ناشناخته نمک در گرسنگی و افزایش وزن کرده اند. مطالعات اخیر آنها نشان می دهد که نمک می تواند باعث پرخوری ما شود. تا کنون، ما همیشه بر روی اثر نمک بر فشار خون متمرکز بودیم اما وقت آن رسیده که اطلاعات خود را در زمینه ی نمک و رژیم غذایی گسترش دهیم.
نمک و گرسنگی
یکی از پژوهشگران در مطالعات جدید خود این باور که نمک باعث تشنگی ما می شود را مورد چالش قرار داد. او متوجه شد که افرادی که مقدار زیادی نمک مصرف می کنند، نسبت به کسانی که مقدار نمک کمتری استفاده می کنند آب کمتری می نوشند و گرسنه تر می شوند.
در طولانی مدت، افزایش اشتها باعث می شود که ما پرخوری کنیم و وزنمان افزایش پیدا کند. برای یکی از این تحقیقات ده فضانورد روسی خود را برای سفر به مریخ آماده کردند. ماه ها طول کشید که شبیه ساز پرواز در فضا، محیط پایدار برای محققان فراهم کند تا آنها بتوانند روی تاثیر نمک مطالعه کنند.در طی این تحقیق تنها چیزی که در رژیم غذایی فضانوردان متغیر بود مقدار نمک در غذا بود.
رژیم غذایی آنها با ۱۲ گرم نمک در روز شروع شد. بعد از چند هفته محققان نمک خود را به ۹ گرم در روز کاهش دادند. فضانوردان در طول سومین دوره نهایی، روزانه ۶ گرم نمک مصرف کردند. آنچه که در طول مطالعه رخ داد، تصورات محققان را تغییر داد. هرچه آنها مقدار نمک مصرفیشان را کم کردند آب بیشتری مصرف کردند و سیرتر بودند. اتفاق عجیب دیگری که در طی این مطالعه اتفاق افتاد این بود که هنگامی که فضانوردان مقدار نمک بیشتری مصرف می کردند بیشتر احساس گرسنگی می کردند. اما وقتی همان مقدار غذا را با مقدار نمک کمتر استفاده کردند دیگر گرسنه نبودند.
ارتباط نمک و چاقی
ماده اصلی تشکیل دهنده نمک سدیم است که نقش مهمی در رژیم غذایی ما دارد. اهمیت آن فقط برای عطر و طعم غذا نیست بلکه باعث می شود عضلات و اعصاب ما درست کار کنند و این به بدن کمک می کند تعادل مناسبی داشته باشند. اما وقتی مقدار سدیم افزایش پیدا کند اغلب باعث افزایش فشار خون می شود. به مرور زمان، فشار خون بالا می تواند پیامدهای جدی و خطرناکی مانند سکته مغزی، حمله قلبی، بیماری کلیوی و سایر مشکلات سلامتی را در زندگی ایجاد کند.
روزانه کمتر از ۲.۳ گرم سدیم برای بدن کافی است (یعنی حدود یک قاشق چای خوری نمک). مقدار ایده آل آن برای اکثر بزرگسالان کمتر از ۱.۵ گرم است. با این حال، اکثر بزرگسالان بیشتر از این مقدار را دریافت می کنند.
در چند سال اخیر دانشمندان این موضوع را بررسی کردند که آیا نمک باعث چاقی هم می شود یا خیر؟ آنها فهمیدند که رژیم های پرنمک باعث می شوند که چربی بدن کودکان و بزرگسالان افزایش یابد. خوردن یک گرم نمک اضافی در هر روز، خطر ابتلا به چاقی را در کودکان ۲۸٪ و در بزرگسالان ۲۶٪ افزایش می دهد.
محققان می گویند که هنوز دلیل این تاثیر نمک بر بدن را نمی دانند، زیرا مطالعات دیگر نشان داده که نمک ممکن است چربی بدن ما را بسوزاند. در این حد همه می دانیم که نمک طعم غذا را خوب می کند و این باعث می شود که کودکان و بزرگسالان غذای بیشتری بخورند. محققان گمان می کنند که پس از یک وعده غذایی شور، آدم ها تشنه می شوند و خیلی راحت تر از حالت عادی، از نوشیدنی هایی با کالری بالا استفاده می کنند.
کنترل اشتها بسیار پیچیده است. اگر رژیم گرفته اید و سعی دارید مقدار غذای خود را کم کنید اما احساس گرسنگی گریبان شما را رها نمی کند، احتمالا کم کردن نمک طعام می تواند به شما کمک کند. حتی شاید لازم باشد نمک را از برنامه ی غذایی خود را حذف کنید. البته این کار سختی است و بایستی تدریجی انجام شود.
می توانید از غذاهای خانگی استفاده کنید. غذاهای فرآوری شده و غذاهایی که در رستوران ها سرو می شوند معمولا نمک زیادی دارند. به جای سس، روی سالاد خود ادویه جات مخصوص بریزید. سس کچاپ و سس سویا، پر از سدیم هستند. کم کم مقدار نمک غذای خود را کم کنید تا بدن شما به طعم های دیگر عادت کند.
غذاهای خود را با گیاهان تازه یا خشک مانند سیر و فلفل سیاه طعم دار کنید، هرچی بیشتر از این طعم دهنده ها استفاده کنید به نمک کمتری نیاز خواهید داشت. قبل از اینکه نمک بیشتری به غذایتان اضافه کنید، حتما آن را بچشید. شاید اصلا نیازی به افزودن نمک نباشد.