استازولام
استازولام یک داروی آرامبخش است که برای درمان بی خوابی در تجویزهای کوتاه مدت استفاده می شود و همچنین دارای خواص آرامبخشی و شل کنندگی عضلات نیز می باشد.
استازولام از جمله داروهایی است که برای درمان کوتاه مدت بی خوابی و اضطراب تجویز می شود و همچنین قرص استازولام اثر شل کنندگی عضلات و آرامبخشی دارد.
قرص استازولام یک داروی قویتر از دیازپام می باشد و دارای خواص ضد تشنج می باشد و پزشکان برای درمان کوتاه مدت بی خوابی و اختلالات خواب این دارو را تجویز می کنند.
قرص استازولام حدود 10 تا 24 ساعت در بدن باقی می ماند و به دلیل قوی بودن این دارو افرادی که مشکلات کبدی و کلیوی دارند نباید از آن استفاده کنند.
عوارض استازولام در برخی افراد، می توان به مشکلات حافظه، مشکلات بدخوابی اشاره کرد که این عوارض شایع این دارو می باشد و در صورت مشاهده می بایست با پزشک مشورت کرد. در ادامه به موارد مصرف، نحوه مصرف و مقدار مصرف این دارو اشاره شده است.
- استازولام چیست
- منع مصرف
- نحوه مصرف
- مقدار مصرف
- عوارض جانبی
- تداخلات دارویی
- هشدار مصرف
- مصرف در بارداری
- مصرف در دوران شیردهی
استازولام چیست
استازولام به عنوان یک داروی آرامبخش و شل کنندگی عضلات تجویز می شود.این دارو به دلیل از دیازپام قویتر است و کسانی که مشکلات کبدی دارند نباید استازولام استفاده کنند. استازولام در گروه بنزودیازپین قرار دارد و مانند دیگر داروهای هم گروه بنزودیازپین بر روی عصاب مرکزی اثر می گذارد.
استازولام با اثر بخشی ضد تشنج ، خوب آوری پزشکان برای درمان علائم بی خوابی و مشکلات در خواب تجویز می کنند.
قرص استازولام بیشتر برای درمان بی خوابی استفاده می شود و برای بیمار تجویز می شود که بتواند راحت بخوابند. استازولام برای دوره درمانی 1 تا 2 هفته تجویز می شود و مصرف زیاد این دارو می تواند اعتیاد آور باشد.البته پزشک می تواند مقدار مصرفی این دارو را افزایش دهد و با توجه به علائم ترک دارو را تجویز کند.
استازولام در کبد 11 متابولیت غیر فعال را تولید می کند و اتصال 93% دارد و نیمه عمر آن 10 تا 24 ساعت می باشد.
منع مصرف استازولام
استازولام را نباید در زمان ابتلا به بعضی از بیماری ها و یا مصرف برخی از داروها مصرف کرد. استازولام ممکن است با بعضی از دارو ها تداخل داشته باشند.اگر هر یک از شرایط زیر را دارید نباید از این دارو استفاده کنید
- در دوران بارداری
- در دوران شیردهی نباید از این دارو استفاده شود
- اگر به داروهای گروه بنزودیازپین ها حساسیت دارید
- اگر به استازولام حساسیت دارید
- بیماری آپنه خواب
- آسم و بیماری انسداد مزمن ریوی
- بیماری های کبدی و کلیوی
- اگر میخواهید رانندگی کنید
نحوه مصرف استازولام
- دوز ها و مقدار این دارو را کم یا زیاد نکنید.
- استازولام اعتیاد آور است. این دارو برای درمان های کوتاه مدت استفاده میوشد.
- اگر برای چندین ساعت خواب آماده هستید از این دارو استفاده کنید زیرا ممکن است در صورت مصرف دارو خیلی سریع بخوابید.
- اگر علائم بی خوابی بعد از 7 تا 10 شب بهبود نیافت با پزشک خود تماس بگیرید. بدون توصیه پزشک استازولام را بیشتر از 12 هفته مصرف نکنید.
- استازولام را در دمای اتاق و به دور از رطوبت و گرما و نور نگهداری کنید.
مقدار مصرف استازولام
دوز مصرف استازولام را پزشک تجویز می کند.مصرف این دارو برای درمان کوتاه مدت می باشد و به هیچ وجه دوز تجویز شده توسط پزشک را کم یا زیاد نکنید.
دوز معمول بزرگسالان برای بی خوابی
1 تا 2 میلی گرم به صورت خوراکی هنگام خواب استفاده کنید . این دوز مصرف برای درمان کوتاه مدت بی خوابی استفاده میشود.
دوز معمول سالمندان برای بی خوابی
1 میلی گرم در زمان خواب میباشد. در بیماران مسن یا ناتوان یک مقدار شروع 0.5 میلی گرم میبایست در نظر گرفته شود. این دوز مصرف برای درمان کوتاه مدت بی خوابی استفاده میشود.
عوارض جانبی استازولام
استازولام ممکن است در برخی از افراد باعث عوارض شود.البته پزشک میداند که فواید این دارو بیشتر از عوارض آن برای بیمار می باشد. اما اگر عوارض ادامه دار بود می بایست سریعا با پزشک تماس بگیرید.از عوارض شایع استازولام مشکلات حافظه، خواب آلودگی، سرگیجه خشکی دهان است.عوارض ممکن است در بزرگسالان مسن بیشتر میباشد.
استازولام ممکن است یک واکنش آلرژیک شدید ایجاد کند. اگر دچار آلرژیک شدید سریعا با اورژانس تماس بگیرید. نشانه هایی از واکنش های آلرژیک میتواند کهیر ، استفراغ ، تنفس سخت است.
عوارض شایع ممکن است شامل موارد زیر میباشد:
- مشکلات حافظه
- سرگیجه ، خواب آلودگی
- خشکی دهان ، معده ناراحت
- مشکلات بد خواب
- افکار غیر معمول
- سردرد
تداخلات دارویی با استازولام
قبل از تجویز استازولام توسط پزشک میبایست در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر گونه استفاده یا شروع مصرف آن را به پزشک خود بگویید.
مصرف استازولام با داروهای دیگری که باعث خواب آلودگی شما شده یا تنفس شما را کند کند ، میتواند عوارض خطرناکی را ایجاد کند. قبل از مصرف قرص خواب ، داروی ضد درد ، داروهای ضد سرفه ، داروی آرامبخش ماهیچه یا داروی اضطراب ، افسردگی یا تشنج با پزشک مشورت کنید.
- ایزونیازید
- نفازودون
- آنتی بیوتیک - کلاریترومایسین ، تلیترومایسین
- داروهای قلب
- داروی ضد قارچ ، کتوکونازل ، وریکونازول
- متوکاربامول
- متوکلوپرامید
هشدار مصرف استازولام
- استفاده از این دارو در حین بارداری میتواند به نوزاد متولد نشده اسیب برساند. اگر در حین مصرف باردار شدید سریعا با پزشک خود تماس بگیرید. البته در هنگام شیردهی از این دارو استفاده نکنید.
- در هنگام استفاده از این دارو نباید از کتوکونازول استفاده کنید. مصرف این دارو به همراه استازولام احتمال بروز عوارض جدی را افزایش میدهد.
- اگر در هنگام مصرف استازولام ، افکار و رفتارهای غیر معمول یا عجیب و غریب ایجاد کرده اید حتما در مورد این رفتار ها با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر در طی 7 تا 10 روز وضعیت شما بهبود نیافت یا بدتر شد با پزشک مشورت کنید.
مصرف استازولام در بارداری
استازولام در گروه x بارداری قرار دارد و در دوران بارداری استازولام باعث نقص نوزاد هنگام تولد و بروز علائم خطرناک میشود نباید مصرف شود.
مصرف استازولام در دوران شیردهی
این دارو در هنگام شیردهی نیز به دلیل انتقال این دارو به شیر مادر ، نباید مصرف شود و یا اگر نیاز به مصرف استازولام باشد میبایست شیردهی را متوقف کنید. البته بهتر است قبل از تجویز این دارو توسط پزشک این موارد را به پزشک خود بگویید تا بتواند بهترین تصمیم را برای تجویز خود بگیرد.