بهترین روش ها برای ترک سیگار
کارشناسان از حدود سال 1964 دریافتند که استعمال دخانیات می تواند باعث ابتلای افراد به انواع بیماری ها از جمله سرطان هایی چون مثانه، روده بزرگ، مری، کلیه، حنجره، پانکراس و معده شود.علاوه بر انواع سرطان، مصرف مواد دخانی بویژه سیگار می تواند باعث بیماری های قلبی عروقی، بروز چین و چروک پوستی، ریزش موی سر، بروز استرس و افسردگی ، لاغری و ضعف جسمانی، خرابی دندان ها،ضعف قدرت بینایی، سرفه و مشکلات ریوی و تنفسی و نیز اعتیاد شدید می شود.
باوجود اینکه ترک سیگار بسیار سخت و برای برخی افراد غیر ممکن است اما عده بسیاری از مردم در سراسر جهان با نیروی اراده، انجام ورزش، اصلاح شیوه زندگی، مصرف دارو تحت نظارت پزشک، با کمک و حمایت اعضای خانواده و دوستان توانسته اند براین اعتیاد غلبه کنند و زندگی سالم و روزهای بدون استعمال دخانیات را پشت سر بگذارند.
در سال 1965 میزان افراد سیگاری در ایالات متحده بیش از 42 درصد از کل جمعیت این کشور بود که به تدریج با افزایش سطح دانش و آگاهی از مضرات این ماده دخانی اکنون در سال 2015 میزان افراد سیگاری در ایالات متحده کمتر از 15 درصد است.
کارشناسان اعتقاد دارند برای جلوگیری از استعمال دخانیات یکی از بهترین شیوه ها الهام گرفتن از افراد موفقی است که سیگار را ترک کرده اند و ایده گرفتن از راه های ابتکاری آنها برای ترک سیگار، برخی از این افراد به جای مصرف سیگار از آدامس یا قرص های نیکوتین استفاده کرده اند و در زمان هایی که علاقه مند به مصرف سیگار بوده اند کارهای متفاوت مانند انجام ورزش یا خوردن یک ماده غذایی سالم را انجام داده اند، برخی دیگر از آنها با انجام ورزش یوگا، مدیتیشن، شنا و سایر کارهای ورزشی انرژی بدن خود را سوزانده و سیستم پاداش دهی در مغز خود را تغییر داده اند.
برخی از افراد سیگاری سالها از این ماده دخانی استفاده می کنند و حتی روزانه بیشتر از یک پاکت سیگار می کشند، مصرف این ماده هم به لحاظ سلامت جسمی و روحی و هم به لحاظ اقتصادی بسیار هزینه بر و مخرب است و باعث از دست رفتن مقدار زیادی از پس انداز آنها می شود در صورتی که می توانستند از این مقدار پول برای سرمایه گذاری و انجام سایر کارهای مفید استفاده کنند.
جلوگیری از هدر رفت منابع مالی هم یکی دیگر از انگیزه های افراد برای ترک سیگار است زیرا می خواهند از پول خود برای کارهای دلخواه دیگر و نیز برای خانواده استفاده کنند.
برخی از معتادان استرس، نگرانی و افسردگی را عامل روی آوردن به این ماده می دانند اما کارشناسان هشدارمی دهند استفاده از این ماده نه تنها مشکلات آنها را برطرف نمی کند بلکه عاملی جدی برای افزایش هزار برابر مشکلات آنها می شود و برای درمان استرس به جای سیگار کشیدن باید از کمک متخصصان بهره بگیرند.
افراد آزاد شده از مصرف سیگار همچنین توصیه می کنند سیگاری ها برای رفع احساس وابستگی به نیکوتین می توانند از قهوه و کافئین موجود در آن کمک بگیرند زیرا کافئین علاوه بر خاصیت انرژی زایی می تواند باعث تحریک محرک های مغزی و احساسی شبیه به مصرف سیگار در افراد شود.
افرادی که سیگار می کشند به دلیل آسیب دیدن جوانه های چشایی روی زبان خود معمولاً طعم مواد غذایی را به خوبی درک نمی کنند و این باعث می شود غذاها برای آنها بی مزه باشد اما ترک سیگار این حالت برطرف می شود و غذاها طعم و مزه خوب خود را پیدا می کنند و فرد علاقه و اشتهای بیشتری برای خوردن مواد غذایی پیدا می کند.