رفلاکس معده در نوزاد
رفلاکس یا ریفلاکس معده در نوزاد به این معنی است که شیر از معده نوزاد به مری بر می گردد و در بعضی موارد شیر از دهان خارج می شود.رفلاکس در نوزادان اگر دچار خطر برایشان نشود، نگران کننده نمی باشد و به تدریج از بین می رود.کودکان بعد از شیر خوردن، ممکن است بعد از خوردن مقداری شیر از دهانشان خارج شود.بازگشت شیر به دهان یا خارج شدن آن از دهان مشکلی ابتدایی برای هر نوزاد می باشد،اما بعضی از نوزادان این مشکل برایشان شدیدتر است و با گریه همراه می باشد. شیری که نوزاد می خورد از مجاری مری وارد معده می شود که محل اتصال مری و معده یک عضله ای وجود دارد که باعث می شود رابط بین مری و معده بسته نگه داشته شود.در بعضی اوقات این عضله به طور کامل بسته نمی شود و باعث می شود به وسیله فشاری که به معده وارد می شود، بخشی از مایعات داخل مری بر می گردد که در بعضی موارد به سمت دهان حرکت می کند، به این حالت ریفلاکس معده گویند و ممکن است در دوران نوزادی بروز کند.نوزادانی که شیر مادر مصرف می کنند کمتر دچار بیماری های گوارشی می شوند.رفلاکس معده در نوزاد ممکن است به دلیل آلرژی ، انسداد دستگاه گوارشی باشد و باید برای تشخیص پزشک متخصص نوزاد را بررسی کند.
- رفلاکس معده در نوزادان چیست
- علائم رفلاکس معده در نوزادان
- علت رفلاکس معده در نوزادان
- راه درمان رفلاکس معده در نوزادان
- رفلاکس تا چند ماهگی ادامه دارد
- شیردهی به نوزاد دارای رفلاکس معده
- چه زمانی رفلاکس خطرناک است؟
- پیشگیری از رفلاکس معده در نوزادان
رفلاکس معده در نوزادان چیست
رفلاکس یا ریفلاکس معده در نوزاد زمانی اتفاق می افتد که دریچه اتصال مری و معده به خوبی عمل نکند و در زمان ورود شیر به درون معده بسته نشود.در این حالت مقداری شیر از معده به مری بازگشت پیدا می کند، که در برخی موارد مواد برگشتی به مری به سمت دهان نیز حرکت می کند و از دهان بیرون می ریزد.
رفلاکس به عنوان یک بیماری در نوزادان نمی باشد و بعد از چند ماه به طور تدریجی بهبود می یابد. سوالی که برای اکثر مادران پیش می آید این است که رفلاکس معده در نوزادان تا چند ماهگی ادامه دارد؟ جوان این سوال این است که رفلاکس یک مشکل خوش خیم است که در برخی از نوزادان تا 10 ماهگی و در بعضی دیگر تا 18 ماهگی بهبود می یابد.
علائم رفلاکس معده در نوزادان
زمانی که نوزاد باعث رفلاکس می شود، بعد از مصرف شیر مقدار کمی شیر از دهانش بیرون می ریزد. البته شاید مقدار شیری که از دهان نوزاد خارج شود و از دهان بیرون نریزد، که اینها از علائم رفلاکس معده در نوزاد می باشد.البته ممکن است شیر با فاصله زیاد بعد از شیردهی و به صورت بریده از دهان نوزاد خارج می شود که این ریفلاکس نمی باشد و به اصطلاح پنیرک نام داد.
علائم هایی هستند که نوزاد اگر در زمان رفلاکس به آن دچار شده باشد می بایست به پزشک مراجعه کنید،این علائم شامل:
- اضافه نکردن وزن
- استفراغ شدید
- بالا اوردن مایع سبز یا زرد
- بالا آوردن خون
- امتناع از خوردن شیر
- وجود خون در مدفوع
- مشکل تنفسی یا سرفه مزمن
- در 6 ماهگی یا پس از آن شروع به استفراغ کند
علت رفلاکس معده در نوزادان
این باور اشتباه از سوی مادران می باشد که نوزادانی که شیر مادر می خورند بیشتر باعث ترش کردن نوزاد می شود.این باور به کل اشتباه است و حتی نوزادانی که شیر مادر تغذیه می کنند کمتر دچار مشکلات گوارشی می شوند. اما در کل ریفلاکس معده در نوزاد دارای شرایط زیر هستند:
- نوزادان چاق و تپل
- نوزادانی که در معرض دود سیگار هستند
- نوزادانی که مادران در دوران شیردهی توت، کیوی ، سبزیجات، گوجه خام، بادمجان،فلفل دلمه مصرف می کنند.
- نوزادانی که مادران آنها بیش از حد توصیه شده لبنیات مصرف می کنند
راه درمان رفلاکس معده در نوزادان
البته ریفلاکس معده در نوزادان یک نوع بیماری نمی باشد و بیشتر یک مشکل خوش خیم است که قطعا 80 درصد از نوزادان در زیر چهار ماه باعث این مشکل خواهند شد. حدود نیمی از نوزادان تا 10 ماهگی و بعضی دیگر تا 18 ماهگی بدون درمان بهبود پیدا می کنند.
برای بهبود و پیشگیری از ابتلا به مشکل ریفلاکس رعایت نکاتی برای مادران میباشد.
بیشتر بخوانید : روش های کمک به آروغ زدن نوزاد
رفلاکس معده در نوزادان تا چند ماهگی ادامه دارد
رفلاکس معده در کودکان تا سن 4 ماهگی طبیعی است و از 4 ماهگی شروع به بهبود می کند.حدود نیمی از نوزادان تا 10 ماهگی و بعضی دیگر تا 18 ماهگی بدون درمان بهبود پیدا می کنند.
شیردهی به نوزاد دارای رفلاکس معده
- سعی کنید راه درست شیر دادن به نوزاد را بیاموزید تا بتوانید تا اندازه زیادی رفلاکس کودک را کنترل و درمانش را آسانتر کند.
- بهترین حالت در زمان شیردهی این است که کودک را در زمان شیردهی در آغوش بگیرید.
- پشت نوزاد در زمان شیردهی باید صاف باشد.
- اگر به نوزاد خود شیر خشک می دهید نباید در حالت خوابیده شیشه شیر را در دهانش بگذارید، زیرا احتمال برگشت شیر و خفگی و حتی عفونت گوش وجود دارد.
- حین شیر دادن به نوزاد نگاه کرده و نوازشش کنید
- شیر را با حجم زیاد به نوزاد ندهید و سعی کنید تعداد دفعات شیردهی را افزایش دهید.
- به هیچ عنوان نوزاد را بلافاصله بعد از شیر خوردن نخوابانید.
- 20 تا 30 دقیقه بعد از شیر خوردن نوزاد در حالت عمودی نگه دارید و سر نوزاد را روی شانه خود قرار دهید و در این حالت با آهستگی پشت کودک را ماساژ دهید تا آروغ بزند.
چه زمانی رفلاکس معده نوزادان خطرناک است؟
رفلاکس معده خطرناک نیست اما مواردی رخ می دهد که باعث می شود رفلاکس معده برای نوزاد خطرناک باشد.اگر برگشت شیر با علائم تنفسی مانند سرفه همراه باشد و حالت کبودی صورت و خفگی ایجاد کند بسیار خطرناک می باشد.همچنین اگر در حین ریفلاکس معده شیر از بینی نوزاد خارج شود باعث اختلال در تنفسش می شود.
اگر برگشت شیر باعث شود به شکم نوزاد فشار وارد کند و باعث بروز درد شود می بایست رفلاکس را جدی گرفته و به پزشک مراجعه کنید.درد شکمی باعث می شود نوزاد دچار بدخوابی یا بی خوابی شود.
اگر رفلاکس معده در نوزاد باعث بی اشتهایی او شود، می تواند نوزاد دچار کمبود تغذیه و کاهش وزن شود.به همین خاطر نوزاد از نمودار رشدش پایین تر می رود. علائم بی اشتهایی نوزاد به این شکل است که نوزاد گرسنه است ولی از خوردن شیر امتناع می کند و احساس ناراحتی دارد.
پیشگیری از رفلاکس معده در نوزادان
اگر می خواهید نوزاد دچار رفلاکس معده نشود می بایست در شیوه رفتار با نوزاد کمی اصلاحات انجام دهید و نکات مهمی را رعایت کنید. سعی کنید نوزاد اگر دچار یبوست شده است سریعتر آن را درمان کنید.
- به هیچ وجه در حالت درازکش به نوزاد شیر ندهید.
- سعی کنید حجم زیاد به نوزاد شیر ندهید و بهتر است شیردهی در حجم کم و تعداد دفعات بیشتر باشد.
- در حالت خوابیده زیر سر نوزاد باید بالاتر باشد
- بالافاصله بعد از شیردهی نوزاد را نخوابانید
- بعد از اتمام شیردهی، نوزاد به حالت ایستاده نگه دارید و نوزاد را در آغوش بگیرید.طوری که سر نوزاد روی شانه قرار بگیرد و 10 تا 20 دقیقه او را در این حالت نگه دارید.
- همچنین برای اینکه نوزاد دچار رفلاکس نشود، مادران نیز باید نکاتی را رعایت کنند و تغییراتی را در رژیم غذایی خود باید قرار دهند تا به درمان رفلاکس نوزاد کمک کند.
- مادران باید سعی کنند غذاهای نفاخ را مصرف نکنند و همینطور سبزیجات خام مانند سیر، پیاز، ترب و شاهی را از برنامه غذایی حذف شود. مادران شیرده باید سعی کنند اگر نوزاد دچار رفلاکس شده اند از خوردن مواد غذایی ترش اجتناب کنند.