عفونت هلیکوباکتر پیلوری چیست
عفونت هلیکوباکتر پیلوری یک بیماری شایع معده است که به علت آسیب و التهاب معده توسط هلیکوباکتر پیلوری می باشد و در بیشتر موارد هلیکوباکتری علائم ندارد.هلیکوباکتر پیلوری می تواند باعث التهاب معده شود و اگر درمان نشود می تواند دچار سرطان معده شود.
- هلیکوباکتر پیلوری چیست
- علائم عفونت هلیکوباکتر پیلوری
- راه انتقال هلیکوباکتر پیلوری
- عوامل خطر ساز هلیکوباکتر پیلوری
- تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری
- درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری
- غذاهای مناسب برای هلیکوباکتر پیلوری
- غذاهای مضر برای هلیکوباکتر پیلوری
هلیکوباکتر پیلوری چیست
هلیکوباکتر پیلوری یک باکتری گرم منفی است که می تواند در جداره معده رشد و تکثیر یابد. این باکتری به راحتی می تواند در محیط های اسیدی زنده بمانند.زنده ماندن هلیکوباکتر پیلوری در محیط اسیدی باعث آسیب به جداره معده می شود.
هلیکوباکتر پیلوری از طریق سیستم ایمنی و تولید سیتوکینهای خاص باعث التهاب معده می شود.این باکتری می تواند دچار زخم معده در افراد می شود و این زخم معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری در 1 درصد از افراد دچار سرطان معده می شود.
هلیکوباکتر پیلوری می تواند یکی از عامل های مهم التهاب مزمن بافت تولید کننده موکوس معده، زخم معده، سرطان معده و التهاب آتروفیک معده باشد.
زمانی که آتروفیک معده دچار التهاب شود باعث عدم ترشح اسید و موارد دیگری در معده می شود. زمانی که ترشح اسید در معده کاهش پیدا کند آهن و کلسیم نیز جذبشان کم می شود.با عدم جذب آهن باعث می شود ویتامین B12 نیز که یکی از فاکتورهای جذب آن آهن می باشد نیز کاهش یافته و باعث کم خونی می شود.
علائم عفونت هلیکوباکتر پیلوری
بیشتر افراد مبتلا به هلیکوباکتر پیلوری دارای هیچ علائمی نیستند، اما برخی از علائم به صورت گذرا رخ می دهد که شامل نفخ، آروغ، حالت تهوع، احساس ناراحتی در شکم، استفراغ می باشد.
در موارد جدی تر عفونت هلیکوباکتر پیلوری شامل علائم زیر می باشد:
- درد شکم
- خستگی
- سوزش سر دل
- تهوع و استفراغ
- مدفوع تیره یا قیری رنگ
- اسهال
- بوی بد دهان
- کم خونی
- کاهش یا از دست دادن اشتها
- زخم های گوارشی
راه انتقال عفونت هلیکوباکتر پیلوری
انتقال هلیکوباکتر پیلوری می تواند از فردی به فرد دیگر از راه دهان یا مدفوع صورت می گیرد.افرادی که بعد از دفع مدفوع دستان خود را نشویند، دستانشان می تواند عامل انتقال این میکروب باشند.
عوامل خطر ساز هلیکوباکتر پیلوری
افرادی که دارای سابقه فامیلی در سرطان معده خود دارند می توانند در معرض خطر ابتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری هستند.تراکم جمعیت و مسائل غیر بهداشتی، غذای آلوده و آب آلوده و همچنین غذاهایی که خوب پخته نشود می تواند از عوامل خطرساز ابتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری می باشند.
تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری
برای تشخیص بیماری ، ابتدا معاینات بالینی را انجام می دهد.برای تشخیص بهتر داروهایی را که بیمار مصرف کرده باشد را بررسی می کند.برخی از داروها مانند ضد التهاب های غیر استروئیدی می توانند در تشدید این بیماری موثر باشند.بعد از بررسی های بالینی پزشک برای تشخیص هلیکوباکتر پیلوری آزمایشاتی را تجویز می کند.
آزمایش خون: این تست می تواند یکی از راه های تشخیص هلیکوباکتر پیلوری باشد.اما این تست زمانی انجام می شود که بیمار برای اولین بار تحت درمان قرار گرفته باشد.
آزمایش تنفس: در این آزمایش به بیمار یک کپسول اوره داده می شود که می بایست ان را ببلعد.بعد اگر هلیکوباکتری در بدن بیمار داشته باشد فرد دی اکسید کربن ازاد می کند و با دستگاه مخصوص آن را بررسی می کنند.
اندوسکوپی:برای تشخیص توسط این آزمایش پزشک یک لوله نازک و بلند که به سر آن دوربینی متصل است را از طریق دهان وارد معده و دوازدهه می کند.
درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری
عفونت هلیکوباکتر پیلوری خودبخود درمان می شود و در صورت عدم پیگیری و طولانی شدن عفونت باعث آسیب به معده و سرطان می شود. یکی از روش های درمانی برای عفونت هلیکوباکتر پیلوری رژیم 3 دارویی می باشد که به مدت تقریبا 2 هفته تجویز می شود.
با درمان 3 دارویی که شامل آنتی بیوتیک به همراه داروی خنثی کننده اسید معده می باشد، اگر به طور کامل مصرف شود می تواند باعث ریشه کنی این میکروب شود.
برای از بین بردن این میکروب پزشک 2 داروی آنتی بیوتیک و یک داروی کاهش اسید معده برای بیمار تجویز می کند. این رژیم دارویی شامل آموکسی سیلین، مترونیدازول و کاهش دهنده اسید معده است.
غذاهای مناسب برای هلیکوباکتر پیلوری
در زمان درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری می بایست پرهیز های غذایی را انجام دهید و سعی کنید غذا را به خوبی بجوید. وعده های غذایی را کم و در طول روز به طور مکرر مصرف کنید.
غذاهای مناسب که می تواند برای سلامت معده مفید باشند شامل:
- میوه ها و سبزیجات
- مغز ها مانند بادام هندی، بادام
- غذاهای دریایی
- گوشت مرغ
- گوشت گوسفند
- جگر
البته برخی از غذاها هستند که می توانند جداره معده را از هلیکوباکتر پیلوری محافظت کنند و در کنار درمان های دارویی باعث از بین رفتن هلیکو باکتر پیلوری شوند.
- زردچوبه، عصاره زنجبیل و مواد غذایی حاوی فنولیک می تواند باعث درمان شود.
- مصرف عسل می تواند برای درمان هلیکوباکتر پیلوری مفید باشد.
- غذاهای حاوی سولفورفان مانند کلم می تواند باعث درمان و ریشه کنی هلیکوباکتر پیلوری شود.
- مصرف سویا باعث کاهش التهاب های ناشی از هلیکوباکتر پیلوری شود.
- پونه کوهی نیز می تواند باعث تخریب هلیکو باکتر پیلوری شود.
- میوه ها و سبزی های تازه سرشار از ویتامین C و ویتامنین E
- سبزیجات و میوه های قرمز رنگ حاوی لیکوپن
- مصرف پودر سیر یا سیر خام می تواند به کاهش عفونت کمک کند.
غذاهای مضر برای هلیکوباکتر پیلوری
برخی از غذاها می توانند باعث تشدید و عدم درمان هلیکوباکتر پیلوری شوند. غذاهایی که اسیدی هستند را نباید زیاد مصرف کنید زیرا باعث تشدید التهاب معده می شوند.
مصرف نوشیدنی های الکلی می توانند باعث وخیم تر شدن شرایط فرد شود. نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه و چای می توانند باعث تشدید درد معده شود.