اطلاعات دارویی اندانسترون
اندانسترون دمیترون داروی ضد تهوع و استفراغ است و با اثر بر گیرنده های سروتونین باعث جلوگیری و پیشگیری استفراغ می شود و به شکل قرص، شربت و آمپول است.از اندانسترون برای پیشگیری از تهوع و استفراغ که در اثر جراحی، شیمی درمانی یا معاله اشعه ایجاد می شود استفاده میشود.شربت اندانسترون برای نوزادان و کودکان توسط پزشک تجویز می شود و بدون تجویز پزشک به کودک خود این دارو را ندهید.اندانسترون ممکن است باعث خواب آلودگی شود.مقدار مصرف شربت اندانسترون برای کودکان، موارد مصرف اندانسترون، عوارض مصرف اندانسترون، مدت زمان اثر اندانسترون،بهترین زمان مصرف قرص دمیترون از مواردی می باشد که در این مقاله به آن می پردازیم.
- اندانسترون چیست
- موارد مصرف
- هشدارهای مصرف
- نحوه مصرف
- مقدار مصرف
- عوارض جانبی
- تداخل دارویی
- مصرف در بارداری
- مصرف در شیردهی
اندانسترون چیست
اندانسترون که با نام دیگر دمیترون شناخته می شود از دسته داروهای ضد تهوع و استفراغ می باشد که برای پیشگیری و جلوگیری از استفراغ مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو با اثر بر آنتاگونیست، گیرنده های سروتونین در انتهای عصب واگ و گیرنده های مرکزی از بروز تهوع و استفراغ جلوگیری می کند.
اندانسترون به سرعت از طریق گوارش جذب می شود و اوج غلظت پلاسمایی آن 1.5 تا 2 ساعت می باشد و متابولیسم کبدی دارد و از طریق ادرار دفع می شود.
اندانسترون در اشکال قرص اندانسترون 4 ، 8، 24 و شربت اندانسترون 4 که بیشتر برای کودکان تجویز می شود و آمپول اندانسترون 2 می باشد.
موارد مصرف اندانسترون
اندانسترون از دسته داروهای ضد تهوه می باشد که برای پیشگیری و جلوگیری استفراغ تجویز می شود و از آن در موارد کنترل استفراغ قبل از عمل جراحی، شیمی درمانی، رادیولوژی و درمان با اشعه استفاده می شود.
فرق اندانسترون و متوکلوپرامید: اندانسترون در پیشگیری از استفراغ 24 ساعت پس از عمل جراحی کارایی بیشتری دارد و تعداد دفعات استفراغ به طور قابل توجهی نسبت به متوکلوپرامید پایین تر است. اختلاف زیادی در کنترل تهوع و استفراغ بین اندانسترون و متوکلوپرامید وجود ندارد.
هشدارهای مصرف اندانسترون
اندانسترون برای بیماران کبدی ، کسانی که سابقه سندرم کیوتی دارند ،ضربان قلب آهسته نارسایی احتقانی قلب ،انسداد در دستگاه گوارش معده یا روده دارند باید زیر نظر پزشک تجویز گردد و قبل از تجویز میبایست تمام این بیماری ها را در صورت مبتلا به آنها به پزشک بگویید.
قبل از مصرف اندانسترون اگر به این دارو یا داروهای مشابه با این دارو حساسیت دارید و همچنین اگر از آپومورفین استفاده میکنید نباید از اندانسترون استفاده کنید.
نحوه مصرف اندانسترون
- نحوه مصرف اندانسترون بر اساس تجویز پزشک می باشد و هرگز مقدار تجویزی را کمتر یا بیشتر نباید کرد.
- قرص اندانسترون را می توانید با یا بدون غذا مصرف کنید.
- دوز اول مصرف اندانسترون قبل از شروع عمل جراحی، شیمی درمانی یا پرتو درمان می بایست مصرف شود.
- قرص اندانسترون را با یک لیوان کامل آب مصرف کنید و خود را هیدراته کنید.
- قرص اندانسترون را نباید بجوید و باید کامل بلعیده شود.
مقدار مصرف اندانسترون
دوز مصرف اندانسترون بر اساس تشخیص پزشک، شرایط سنی می باشد و باید مصرف اندانسترون را توسط تجویز پزشک انجام داد و همچنین این دارو برای کودکان زیر 4 سال ممنوع می باشد. دوز های مشخص شده در این مقاله فرم های عمومی اندانسترون می باشد.
دوز معمول برای تهوع ناشی از شیمی درمانی
مقدار مصرف اندانسترون برای تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی مقدار 24 میلی گرم 30 دقیقه قبل از شیمی درمانی است.
- یک دوز 24 میلی گرم تنها 30 دقیقه قبل از شیمی درمانی داده میشود.
- 8 میلی گرم خوراکی 2 بار در روز (هر 12 ساعت) به مدت 1 تا 2 روز پس از اتمام شیمی درمانی
دوز بزرگسالان برای تهوع ناشی از پرتودرمانی
- دوز توصیه شده: 8 میلی گرم خوراکی 3 بار در روز
- در زمان تابش کل بدن 8 میلی گرم خوراکی 1 تا 2 ساعت قبل از هر بخش از رادیوتراپی که هر روز
- رادیوتراپی با دوز بالا تنها به شکم 8 میلی گرم خوراکی 1 تا 2 ساعت قبل از رادیوتراپی با دوزهای بعدی هر 8 ساعت پس از اولین دوز به مدت 1 تا 2 روز پس از اتمام رادیوتراپی
جلوگیری از تهوع و استفراغ بعد از جراحی
مقدار معمول در بزرگسالان
- 16 میلی گرم یک ساعت قبل از بیهوشی یا 4 میلی گرم از راه وریدی بلافاصله قبل از بیهوشی یا فاصله کوتاهی بعد از عمل جراحی
- mg 4 به شکل رقیق نشده از راه عضلانی به شکل یک دوز منفرد مصرف گردد.
عوارض جانبی اندانسترون
اندانسترون ممکن است برای برخی از افراد عوارضی داشته باشد که ممکن است بعد از چند ساعت تا چند روز از بین برود و اگر عوارض از بین نرفت می بایست با پزشک خود تماس بگیرید. از عوارض شایع اندانسترون اسهال، یبوست ، سردرد، خواب آلودگی و احساس خستگی می باشد.
بعضی از این عوارض ها در زمان مصرف اندانسترون ممکن است شدید باشد که در صورت مشاهده می بایست به پزشک تماس بگیرید.این عوارض شامل:
- یبوست شدید ، درد معده یا نفخ
- سردرد یا درد قفسه سینه و سرگیجه شدید
- تپش قلب
- زردی پوست یا چشم
- تاری دید یا از بین رفتن موقت بینایی
- توهم ، تب ، ضربان سریع ، تهوع
ممکن است بعضی از افراد با اندانسترون حساسیت داشته باشند و واکنش های آلرژیک ایجاد کند که علائم آن بثورات پوستی، تب، کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت می باشد که در صورت مشاهده سریعا به اورژانس مراجعه کنید.
تداخل دارویی اندانسترون
اندانسترون با برخی از داروها و گیاهان دارویی تداخل داشته باشد که ممکن است در صورت مصرف همزمان با اندانسترون عوارضی ایجاد کند و یا باعث کاهش یا افزایش اثر دارو شود.قبل از تجویز اندانسترون هر نوع دارویی را که مصرف می کنید به اطلاع پزشک خود برسانید تا پزشک بتواند بهترین تجویز را داشته باشد.
- داروهای آنتی بیوتیک
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای قلبی
- برخی از داروهای ضد سرطان
- داروهای درمان اختلالات روانی
- داروهای مخدر
- داروهای تهوع و استفراغ
- داروهای ضد تشنج مانند فنیتوئین یا کاربامازپین
- داروهای ریفامپین ، ریفابوتین
مصرف اندانسترون در بارداری
اندانسترون در گروه B بارداری قرار دارد و مطالعات کافی در سه ماهه اول بارداری در این دارو انجام نشده است.اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید می بایست قبل از تجویز با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف اندانسترون در دوران شیردهی
اندانسترون ممکن است به شیر مادر منتقل شود و به کودک شیرده اسیب برساند، قبل از تجویز با پزشک خود مشورت کنید، شاید لازم باشد که شیردهی را قطع کنید.