اطلاعات دارویی قرص نئومایسین
قرص نئومایسین سولفات 500 (Neomycin) داروی آنتی بیوتیک است و برای کاهش خطر عفونت های باکتریایی در زمان جراحی روده و کاهش علائم کما کبدی تجویز می شود.نئومایسین در گروه آنتی بیوتیک های معروف به آمینوگلیکوزید قرار دارد و عملکرد آن با توقف رشد باکتری ها در روده می باشد.این دارو را نباید با داروهای دیگر مصرف شود زیرا ممکن است به کلیه آسیب برساند. قرص نئومایسین باعث جلوگیری از رشد باکتری های می شود.نئومایسین عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا را درمان نمیکند.
- نئومایسین چیست
- منع مصرف
- موارد مصرف
- نحوه مصرف
- عوارض جانبی
- تداخل دارویی
- مصرف در بارداری
- مصرف در شیردهی
نئومایسین چیست
نئومایسین به شکل قرص و شربت به عنوان یک داروی آنتی بیوتیک شناخته می شود و می تواند با عفونت های باکتری مبارزه کند و برای کاهش خطر عفونت های جراحی روده و همچنین کاهش علائم کما کبدی استفاده می شود. قبل از جراحی روده پزشک نئومایسین راتجویز می کند تا قبل از جراحی روده ها استرل شود تا در زمان جراحی ایجاد عفونت در روده ها نشود.
نئومایسین در گروه آنتی بیوتیک های معروف به آمینوگلیکوزید قرار دارد و عملکرد آن با توقف رشد باکتری ها در روده می باشد.نئومایسین از سنتز پروتئین در باکتری جلوگیری کرده و اجازه رشد و تقسیم به باکتری ها نمی دهد و نیمه عمر نئومایسین 2 الی 3 ساعت است و از راه کلیه دفع می شود. اگر مشکلات کلیوی دارید قبل از تجویز این دارو با پزشک خود مشورت کنید.
نئومایسسین را در بعضی موارد پزشک به همراه یک رژیم غذایی خاص برای معالجه انسفالوپاتی کبدی که شامل طیف زیادی از اختلالات اعصاب مرکزی می باشد تجویز می کند.این بیماری به علت اثر زیاد آمونیاک ایجاد می شود.با مصرف نئومایسین برخی باکتری های روده را که باعث ایجاد آمونیاک می شوند را از بین برده و به درمان انسفالوپاتی کمک می کند.
منع مصرف نئومایسین
- اگر به نئومایسین حساسیت دارید و یا داروهای آنتی بیوتیک مشابه حساسیت دارید نباید از نئومایسین استفاده کنید.
- اگر مبتلا به کولید، بیماری کرون، انسداد روده یا بیماری التهابی روده هستید نباید نئومایسین مصرف کنید.
- افرادی که دچار اختلالات کلیوی هستند نیز نباید از نئومایسین استفاده کنند زیرا ممکن است نئومایسین اثر طولانی تری روی بدن داشت هباشد.
- اگر به پارکینسون مبتلا هستید قبل از تجویز به پزشک اطلاع دهید.
- این دارو در گروه D بارداری قرار دارد و منع مرصرف دارد.
- نئومایسین را نباید در دوران شیردهی مصرف کرد.
موارد مصرف نئومایسین
از نئومایسین برای درمان عفونت های موضعی و آنسفالوپاتی کبدی تجویز می شود.همچنین از نئومایسین برای درمان اسال عفونی، سرکوب باکتری های روده قبل از عمل جراحی و پایین آوردن چربی خون مصرف می شود.
نئومایسسین را در بعضی موارد پزشک به همراه یک رژیم غذایی خاص برای معالجه انسفالوپاتی کبدی که شامل طیف زیادی از اختلالات اعصاب مرکزی می باشد تجویز می کند
نحوه مصرف نئومایسین
- این دارو را می توانید با یا بدون غذا مصرف کنید.
- این دارو را حتما در زمان توصیه شده توسط پزشک مصرف کنید.
- دوره درمان را علیرغم احساس بهبودی، کامل نمایید.
- در زمان درمان با دارو در صورت بروز راش، اسهال، وزوز گوش، سرگیجه و ناشنوایی به پزشک اطلاع دهید.
- نئومایسین را برای مدت زمان کامل تجویز میشود.
- برای اینکه مطمئن شوید این دارو باعث ایجاد اثرات مضر نمیشود ، عملکرد کلیه و عملکرد عصبی و ماهیچه ها باید اغلب آزمایش شود.همچنین ممکن است احتیاج به تست شنوایی نیز باشد.
- اگر به عمل جراحی نیاز دارید ، قبل از موعد به جراح بگویید که از نئومایسین استفاده میکنید.
مقدار مصرف نئومایسین
برای کاهش خطر عفونت بعد از عمل های جراحی روده، نئومایسین باید 3 یا 4 دوز در روز قبل از عمل جراحی یا طبق دستور پزشک مصرف شود.این نکته را در نظر داشته باشید که هرگونه محدودیت های رژیم غذایی و استفاده از این دارو را مطابق دستور پزشک حتما انجام دهید.
مقدار مصرف نئومایسین برای درمان انسفالوپاتی کبدی به طور معمول دوز این دارو 4 بار در روز به مدت 5 تا 6 روز می باشد.
عوارض جانبی نئومایسین
نئومایسین ممکن است در بعضی افراد عوارضی را ایجاد کند که این عوارض می تواند خفیف یا شدید باشد.اگر این عوارض جانبی خفیف باشد بعد از چند ساعت یا چند روز از بین می رود. اما اگر علائم بعد از چند روز از بین نرفت سریعا با پزشک تماس بگیرید.
نئومایسین ممکن است باعث عوارض های آلرژیک و حساسیت مانند کهیر، تنگی نفس، تورم صورت یا گلو شود که باید سریعا با پزشک تماس بگیرید.
اگر دچار عوارض شدید با پزشک خود تماس بگیرید . عوارض جدی مانند :
- مشکلات شنوایی ، زنگ زدن در گوشی یا احساس پر بودن در گوش
- احساس چرخش ، حالت تهوع
- از دست دادن تعادل یا هماهنگی
- بی حسی یا احساس سوزش در زیر پوست
- ادرار کردن کمتر از حد معمول
- تورم ، افزایش وزن ، احساس کمبود نفس
- تنفس ضعیف
- گرفتگی شدید معده ، اسهال آبکی یا خون آلود
- تهوع خفیف ، استفراغ ، اسهال خفیف از عوارضی میباشد که زیاد جدی نیست.
تداخل دارویی نئومایسین
نئومایسین میتواند به کلیه های شما آسیب برساند و هنگامی که شما از داروهای خاص دیگری که برای کلیه ها مضر هستند استفاده میشود. قبل از استفاده از نئومایسین در رابطه با داروهای دیگری که استفاده میکنید به پزشک خود بگویید.
قبل از مصرف نئومایسین در صورت استفاده از هر نوع آنتی بیوتیکی به پزشک خود اعلام کنید.
- آمیکاسین
- باسیتراسین
- جنتامایسین
- پنی سیلین وی
- وانکومایسین
همچنین اگر داروهای زیر را استفاده میکنید حتما با پزشک خود بگویید
- دیگوکسین
- ویتامین B12
- وارفارین
- فروزماید
- متوترکسات
مصرف نئومایسین در بارداری
این دارو در گروه بارداری D قرار دارد. اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید نباید از نئومایسین استفاده کنید زیرا این دارو میتواند به نوزاد متولد نشده آسیب برساند.
مصرف نئومایسین در شیردهی
نئومایسین ممکن است به شیر مادر منتقل میشود و عوارض جانبی ایجاد میکند. اگر به کودک خود شیر میدهید با پزشک مشورت کنید ممکن است لازم باشد شیردهی یا مصرف دارو را متوقف کنید