کلوپیدوگرل چیست
کلوپیدوگرل با نام دیگر پلاویکس داروی پیشگیری از حمله قلبی و سکته مغزی است و برای بیمارانی که دچار حمله قلبی، سکته مغزی و شریانی محیطی تجویز می شود.
قرص کلوپیدوگرل (Clopidogrel) با نام تجاری پلاویکس (Plavix) شناخته می شود و داروی پیشگیری از حملات قلبی و سکته مغزی برای افرادی که دچار حملات قلبی یا سکته مغزی شده اند تجویز می شود.بیماری های شریانی محیطی که گردش خون ضعیف در پا می باشد، یکی دیگر از بیماری هایی است که این دارو برای آن تجویز می شود.
کلوپیدوگرل ۷۵ با نام های دیگر زیلت، پلاویکس، اسویکس، دی پیکس نیز در داروخانه ها موجود می باشد و این دارو یک داروی ترکیبی است و باید با داروهای دیگر تجویز شود.این دارو در کبد متابولیزه می شود و در طی 1 ساعت به اوج غلظت پلاسمایی میرسد و همچنین نیمه عمر آن 8 ساعت می باشد.
قبل از مصرف کلوپیدوگرل باید برخی از موارد را رعایت کنید تا دارو برای شما بی خطر باشد و اگر بیماری خاصی دارید باید قبل از استفاده از این دارو با پزشک خود مشورت کنید.کلوپیدوگرل در برخی از افراد عوارض جانبی خفیف یا شدید دارد و می تواند با برخی از داروها تداخل داشته باشد.برخی از داروهایی که با کلوپیدوگرل تداخل دارند را در این مطلب آورده ایم و نباید این داروها را همزمان با کلوپیدوگرل مصرف کنید.
نحوه و مقدار مصرف کلوپیدوگرل به شرایط بیماری دارد و پزشک بهترین تصمیم را برای دوز مشخص این دارو می گیرد و باید طبق تجویز پزشک مصرف شود.همچنین این دارو در گروه B بارداری قرار دارد و در سه ماهه اول بارداری منع مصرف دارد.
کلوپیدوگرل چیست
کلوپیدوگرل دارویی برای پیشگیری از حملات قلبی و سکته مغزی می باشد و مانع تجمع پلاکت ها در خون می شود تا به طور ناخواسته لخته های خون در قلب و عروق شکل نگیرد.این دارو برای جلوگیری از لخته شدن خون بعد از حمله قلبی جدید، ضربه و بیماران با مشکلات حاد قلبی و عروقی مورد استفاده قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد کلوپیدوگرل یک پیش دارو می باشد و به وسیله آنزیمی به متابولیت فعال تبدیل می شود.این دارو بسرعت جذب می شود و در طی 1 ساعت به حداکثر غلظت پلاسمایی می رسد و به طور عمده در کبد متابولیزه می شود.کلوپیدوگرل از طریق ادرار و مدفوع دفع می شود و نیمه عمر آن 8 ساعت می باشد.
کلوپیدوگرل متعلق به دسته داروهای مهار کننده های پلاکت است. کلوپیدوگرل به جلوگیری از چسبیدن پلاکت ها به یکدیگر کمک می کند و از تشکیل لخته های خون جلوگیری میکند.
هشدارهای مصرف کلوپیدوگرل
برای اینکه مطمئن شوید این دارو برای شما بی خطر می باشد، اگر به بیماری های خاصی مبتلا هستید قبل از تجویز با پزشک خود مشورت کنید. بیماری هایی مانند زخم معده یا خونریزی در مغز، زخم معده یا روده، اختلالات خونی از جمله بیماری هایی است که باید قبل از تجویز با پزشک مشورت شود.
مصرف کلوپیدوگرل در برخی از افراد ممکن است ایجاد خونریزی جدی کند و یا کبودی ایجاد کند که در صورت مشاهده هر گونه خونریزی طولانی یا بیش از حد و یا خون در ادرار یا مدفوع سریعا به پزشک مراجعه کنید.
نکته مهم درباره مصرف کلوپیدوگرل این است که قبل از هر گونه عمل جراحی یا دندانپزشکی اگر کلوپیدوگرل مصرف می کنید حتما با پزشک درمیان بگذارید. در این شرایط ممکن است لازم باشد برای خلوگیری از خونریزی مصرف این دارو را برای مدت کوتاهی متوقف کنید.البته پزشک به شما میگوید که چه مقدار زمانی میبایست این دارو را متوقف و دوباره شروع کنید.
کلوپیدوگرل میتواند واکنش های آلرژیک ، مانند تنگی نفس یا تورم صروت ، لب ، زبان . اگر قبلا نسبت به این دارو حساسیت نشان داده اید دوباره این دارو را مصرف نکنید.
قرص کلوپیدوگرل داروی درمان طولانی مدت می باشد و باید حتما طبق تجویز عمل کنید و اگر این کار را انجام ندهید ممکن است خطرات جدی همراه باشید. اگر مصرف دارو را سرخود قطع کنید یا به هیچ وجه مصرف نکنید خطر حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش می دهید.
اگر مجبور شدید مصرف کلوپیدوگرل را به طور موقت متوقف کنید به محض این که پزشک به شما گفت مجددا باید آن را مصرف کنید. قطع این دارو ممکن است خطر ابتلا به شرایط جدی قلب ، سکته مغزی یا لخته شدن خون در پاها یا ریه ها را افزایش دهد.
مقدار مصرف کلوپیدوگرل
مقدار مصرف کلوپیدوگرل به سن بیمار، شرایط پزشکی، نوع بیماری بستگی دارد و پزشک بر اساس آنها دوز مصرف کلوپیدوگرل را تجویز می کند. این دارو در فرم عمومی کلوپیدوگرل 75 میلی گرم یک بار در روز می باشد و همچنین برای کودکان زیر 18 سال منع مصرف دارد.
عوارض جانبی کلوپیدوگرل
کلوپیدوگرل ممکن است در برخی از افراد ایجاد عوارض جانبی خفیف یا جدی کند، اگر عوارض خفیف باشد طی چند روز از بین خواهد رفت ولی اگر عوارض شدید و جدی بود باید سریعا با پزشک تماس بگیرید.لیست عوارض های زیر شامل تمام عوارض های احتمالی کلوپیدوگرل نمی باشد و در صورت مشاهده هرگونه عوارض با پزشک خود مشورت کنید.
کلوپیدوگرل میتواند واکنش های آلرژیک ، مانند تنگی نفس یا تورم صروت ، لب ، زبان . اگر قبلا نسبت به این دارو حساسیت نشان داده اید دوباره این دارو را مصرف نکنید.برخی از افراد ممکن است در زمان مصرف کلوپیدوگرل دچار خارش، بثورات جلدی شوند که اگر طی چند روز از بین نرفت با پزشک خود تماس بگیرید.
در زمان مصرف کلوپیدوگرل اگر خون در ادرار یا مدفوع قرمز یا سیاه رنگ یا سرفه های خونی داشتید باید سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.زردی پوست یا سفیدی چشم، پوست کمرنگ از عوارض های دیگر کلوپیدوگرل است.
علاوه بر این عوارض کلوپیدوگرل ممکن است عوارض های جدی نیز داشته باشد:
- خستگی و ضعف
- ضربان قلب سریع و تنگی نفس
- تکلم زبان
- سکته مغزی
- دل درد و حالت تهوع و استفراغ
تداخل دارویی کلوپیدوگرل
کلوپیدوگرل ممکن است با داروها و گیاهان دارویی تداخل داشته باشد و ممکن است باعث عوارض جای جدی شود و برخی میتوانند در چگونگی عملکرد یک دارو اختلال ایجاد کند و در بعضی موارد میتواند باعث افزایش عوارض دارو شوند.
سعی کنید قبل از تجویز این دارو توسط پزشک تمام نسخه های دارویی و داروهایی که مصرف میکنید به پزشک خود در میان بگذارید. این کار کمک میکند تا پزشک بهترین تصمیم را برای تجویز دارو بگیرد و از تداخل با داروها جلوگیری کند.
داروهای دیابت: کلوپیدوگرل با داروهای دیابت مانند رپاگلیناید تداخل دارد و نباید با کلوپیدوگرل مصرف شود زیرا مصرف این داروها با هم باعث افزایش میزان رپاگلینید در بدن می شود که می تواند منجر به افت قند خون شود. اگر مجبور به استفاده رپاگلینید باشید، پزشک میزان مصرف رپاگلینید را با دقت مدیریت می کند.
کاهش دهنده اسید معده: داروهایی که باعث کاهش اسید معده می شوند مانند امپرازول، اس امپرازول نباید همزمان با کلوپیدوگرل مصرف کرد زیرا باعث می شود اثر کلوپیدوگرل را کم کند.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی: مصرف کلوپیدوگرل با داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی باعث خطر خونریزی در معده و روده می شود و نباید کلوپیدوگرل با این داروها مصرف شوند.این داروها شامل ایبوپروفن ، آسپرین و ناپروکسن میباشد.
رقیق کننده های خون: وارفارین و کلوپیدوگرل برای رقیق شدن خون به روش های مختلف کار می کنند. استفاده همزمان آنها خطر خونریزی را افزایش میدهد.
داروهای ضد افسردگی: استفاده از داروهای ضد افسردگی خاص با کلوپیدوگرل ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI)
- مهارکننده های بازجذب سروتونین/ نوراپی نفرین (SNRIs)
داروهای مخدر: مصرف داروهای مخدر به همراه کلوپیدوگرل میتواند باعث به تاخیر انداختن جذب و کاهش اثر کلوپیدوگرل در بدن شما می شود.اگر باید این داروها را مصرف کنید پزشک ممکن است برای جلوگیری از لخته شدن خون در شرایط خاص داروی دیگری را نیز تجویز کند
- کدئین
- هیدروکودون
- فنتانیل
- مورفین
مصرف کلوپیدوگرل در بارداری
کلوپیدوگرل در گروه B بارداری قرار دارد و در سه ماهه اول بارداری منع مصرف دارد زیرا ممکن است به جنین اسیب برساند، اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید قبل از تجویز با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف کلوپیدوگرل در دوران شیردهی
مشخص نیست که کلوپیدوگرل به شیر مادر منتقل میشود یا خیر. ممکن است مصرف این دارو به کودک شما صدمه بزند. به پزشک خود بگویید تا پزشک تصمیم بگیرد شیر دادن به کودک را قطع کنید یا کلوپیدوگرل را مصرف نکنید.